===============================================================================================================
KLIK OP EEN FOTO VOOR EEN VERGROTING.
===============================================================================================================

       

G 3001 Manufacturenwinkeltje. Weert?

 

G 3002 Maastricht?

Het huisnummer is 106. Daaronder een bordje met een donker kruis. (plusteken)

06-02-2015, Berry: Maastricht was een gokje van de inzender.

06-02-2015, Ingrid Evers: Dit brede en relatief hoge pand heeft duidelijk een woonfunctie. We zien hier de achterzijde, waar pal langs de muur een sloot of smalle beek loopt, die door hekwerk met ijzeren paaltjes is afgezet. Een bruggetje verbindt het huis met de rijweg. De bloembakken aan de linkerzijde (en 'niks' aan de rechterzijde) doen vermoeden dat het uit twee wooneenheden bestaat, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wordt het pand gebruikt als hotel?
De hoge ramen draaien naar binnen, zoals ook het bovenlicht naar binnen klapt. Dat pleit voor het zuiden van het land, maar waarom wordt gedacht aan Maastricht?
Ik kan dit pand hier niet plaatsen. Langs de Jeker stonden de huizen bijna steeds met de kop naar de straat en de bruggetjes waren geheel anders geconstrueerd. Het kan ook geen voormalige watermolen zijn, daarvoor is het watertje te miniem. Mede vanwege het hoge huisnummer en de vorm van de schoorsteen zou ik dit pand nooit zoeken in Maastricht.
Dus waarom wordt gedacht aan Maastricht en hoe komen we aan dat huisnummer, dat ik niet kan vinden op de foto? Oude panden droegen/dragen in Maastricht een geschilderd zwart ovaal met een wit huisnummer, dus een zwart plusteken zou niet opvallen. Bovendien kende men hier geen toevoegingen in het nummer.
Het hoge huisnummer wijst op een dorpsstraat of uitvalsweg. Men zou kunnen denken aan Valkenburg of elders in het Heuvelland. Probleem daarbij is wel, dat veel dorpen en stadjes in Zuid-Limburg eenzelfde huisnummering voerden als Maastricht: zwart ovaal met wit nummer (zie Kenniscentrum op www.zoekplaatjes.nl).
Als ik het in de buurt van Maastricht zou moeten zoeken, zou ik nog wat verder afzakken naar het zuiden, naar de Voerstreek.

G 3006 "De Lijsterbes" verzonden uit Elburg

 

G 3017 Poststempel Wemeldinge

G 3029 Armenhuisjes?


09-11-2015, Martin Snuverink: Dit is niet zozeer een boederij, maar een soort plattelandshofje met arbeiderswoninkjes op of dichtbij een boerenerf. Deze kwamen inderdaad wel voor in de omgeving van Den Haag. Zie als voorbeeld http://haagse.zoekplaatjes.nl/300/images/301.jpg.

08-11-2015, Wijnand Bloemink: Neeee, boerderij met rieten dak. Geeft een Westlands gevoel.

G 3030 Veemarkt


08-04-2015, Wijnand Bloemink: Ik denk dat dit wel eens in de buurt van de veemarkt van Zwolle zou kunnen zijn. Daar vind je enkele ingrediënten die je ook op de foto ziet: een hoog jaren '30 dak met lange dakkapel (linksachter), een fabrieksschoorsteen en een arbeidersbuurt om de hoek (Kamperpoort) en natuurlijk koeien en stieren.

G 3041 Villa met markant balkonhek

Fotograaf H.J. Sanders en Co, Nijmegen.

G 3044 Op de achterzijde: "Huize Lommerrijk"


08-03-2016, Peter Smaardijk: Dat is Boomdijk 1 in Kats. Wel eens naar gezocht, maar niets gelijkends kunnen vinden...

08-03-2016, E. Petter: Er was een hofstede "Lommerrijk" in Kats op Noord-Beveland. De klederdracht lijkt niet Noord-Beveland, maar de dames kunnen ook te gast geweest zijn.

G 3048 Dorpsgezicht


07-04-2015, Hans van den Berg: Hierbij een aanvulling op G 3048: De kaart is verstuurd naar LUTTEN (DEDEMSVAART) met postzegel van 1 cent rood gestempeld met spoorstempel UTRECHT-ROTTERDAM.

G 3059 Villa/landhuis

G 3064 Erepoort mogelijk Assen?


13-06-2015, Berry: Hierbij een zeer zware scan. Zit er turf in de boog?

13-06-2015, Ingrid Evers: Tussen de horizontale bovenbalk en de boog staan de woorden: 'Heil onze koningin'. Gezien de ouderdom van de foto (en het taalgebruik ('heil') gaat het ongetwijfeld om koningin Wilhelmina. In het midden hangt onder het ornament een rechthoekig schild met daarop iets onduidelijks, ofwel een opschrift, ofwel drie (?) kleine wapenschilden. Ook de ornamenten in de linker- en rechterboog dragen een wapenschild. Is het mogelijk hiervan detailopnames te krijgen?

G 3078 woonhuis met duidelijke lantaarn


04-12-2018, Wim de Koning Gans: De lantaarn en de huizen passen heel goed in Hilversum, zie bijvoorbeeld https://www.google.nl/maps

G 3081 Mensen bij villa.

G 3088 Dorpsgezicht


03-09-2015, Wim Boomgaard: Dit lijkt mij een fabriekscomplex met rechts een dienstwoning en in het midden kantoren en links de fabriek. Tussen fabriek en kantoren de schoorsteen voor vermoedelijk een stoommachine voor aandrijving. Links staan enkele (nieuwe) tonnen met grondstoffen? Mogelijk een papierfabriekje?

G 3091 Jaren '30 wijkje

G 3093 Fotograaf A. Hajeck uit Munster

Zeer waarschijnlijk wel Nederland en er is een fotokaart bekend van hem uit Ruurlo.

23-08-2015, Sander van Wijngaarden: achterzijde vermeld naam , zie scan .. Familie hattink ? . misschien helpt dit het zoeken verder

23-08-2015, Dik Kralt: Misschien deze boerderij aan de Hijinkhoekweg 10 te Woold.
link: http://www.ecal.nu/archieven?

23-08-2015, E. Petter: G 3093 betreft waarschijnlijk een scholtenboerderij in de omgeving Winterswijk/Aalten, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Scholtenboerderij
Sommige scholtenboerderijen komen zeer dicht in de buurt van het ZP. Deze bijvoorbeeld: http://www.landgoedwissink.nl/
Maar toch net te veel verschillen...

G 3104 Woonhuis kalk-zandsteen, Prov. Groningen?

G 3108 Pastorie met rechts een kerk.

 

G 3112 Fotograaf H.D. Henning, Amsterdam

 

G 3114 Landhuis


07-08-2015, Bert Kwakkel: Net als Wijnand Bloemink had ook ik het gevoel dat er nog een grote muur of toren achter de boom rechts schuil moest gaan.
Een eerste gedachte die bij mij opkomt is kasteel Roosendaal te Velp. Helaas heb ik alleen een oude foto uit dezelfde periode van de 'voorkant'. Althans, zo noem ik het maar omdat daar enkele tientallen versies van bestaan. De 'achterzijde' op het zoekplaatje kan dus heel goed een verdieping kleiner zijn. Verder zie ik opvallend veel overeenkomsten qua architectuur. http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:RDMZ01:OF-01769&role=image&size=largest

09-07-2015, Wijnand Bloemink: Ik denk dat dit meer is dan zo maar een landhuis. Achter de boom rechts is een forse witgepleisterde kasteeltoren zichtbaar. Ik vermoed dat het hier gaat om een in de 19de eeuw ingrijpend verbouwd middeleeuws kasteel. We kijken denk ik tegen de achterzijde aan, waar een park met vijvers is aangelegd in Engelse landschapsstijl met een folly of kunstmatige rotspartij op de hoek.

 

G 3128 Vrijstaand pand met hangende erker

Geen huisnummer zichtbaar.

G 3129 Rotterdam?

Etagewoningen met ovale huisnummerbordjes op straathoek. Straatnaambordje onleesbaar.

G 3130 Verzonden vanuit Utrecht

G 3134 Villa Barendina

G 3135 Hulppostkantoor

Op de bordjes staat: Hulppostkantoor en wanneer ze open waren.

G 3142 Fotograaf S. Sanders uit Groningen

 

G 3154 Stadspand met voortuin

G 3157 Zuivelfabriek?


21-09-2015, Gijs van Kranenburg: Denk eerder aan een smederij/hoefsmid gezien de nogal donkere leren voorschoot van het personeel, zou in een melkfabriek wit moeten zijn. Middelste paard staat op nieuwe ijzers?

G 3179 Fotograaf Van de Akker, Rotterdam

G 3183 Zeer waarschijnlijk Friesland

 

G 3186 Hoedenwinkel in Maastricht?


03-02-2016, Ingrid Evers: Gisteren het RHCL bezocht en de foto an de hand van het huiisnummer en de negotie proberen te plaatsen. Een kenner en ikzelf zijn tot de conclosie gekomen dat dit pand niet in Maastricht heeft gestaan. Ook was de kenner met Peter Smaardijk van mening dat op het pand ernaast een Belgische onderscheiding te zien is. We zullen dus inderdaad de grens over moeten.

30-10-2015, Ingrid Evers: Ik zou Maastricht nog niet helemaal willen afschrijven. De bouwstijl en de bestrating van de stoep, de stoeprand en het wegdek (uiterst links is een hoekje te zien), zijn conform de Maastrichtse binnenstad. De Franse tekst op de etalage links is ook geen 'probleem', dergelijke teksten en namen kwamen hier ook voor.
Het huisnummerbordje is echter ongewoon, zoals al werd opgemerkt. Maastricht heeft zwarte geschilderde ovalen met witte cijfers en hier zien we een gëmailleerd vierkant bordje, al zijn de kleuren redelijk vergelijkbaar. Het huisnummerbordje lijkt tevens over een ouder (licht gerschilderd?) nummer te zijn aangebracht. Beide lijken te wijzen op een andere stad en dan lijkt België weer aantrekkelijk.
Ik vrees dat er een gang naar de Maastrichtse adresboeken in het archief aan te pas moet komen om zekerheid te krijgen dat dit niet Maastricht is. Het telefoonboek is voor deze vroege periode geen voldoende maatstaf.

29-10-2015, Peter Smaardijk: Waarschijnlijk "Grand Prix". Een mooie prijs op een (wereld- of andere) tentoonstelling in 1900 voor de bonbons van ...aeyers? Ik noem maar wat...

29-10-2015, Peter Smaardijk: Ik twijfel eerlijk gezegd aan Maastricht. De huisnummers waren daar toch in ovalen? Is de "ridderorde" (?) linksboven met de tekst eronder beter in beeld te krijgen? Het lijkt me een soort Leopold-II-orde. Die is ingesteld in 1900. Dan zouden we zomaar over de grens geraken...

 

G 3190 Villa met rietenkap

G 3205 Krommenie?

G 3208 Villa "Spes Bona" Huisnummer 23 of 25


19-11-2015, Theo van Gijlswijk: Over Bentveldsweg nr. 3 Landgoed "Spes Bona" en Bentveldsweg nr. 5 de koetsierwoning lees ik op de navolgende link: https://archive.org/stream/klink101/Klink101_djvu.txt
Op 1 oktober 1908 zijn huis en koetsierswoning verkocht aan de bankier De Marez-Oyens. Hij gaf het huis een andere naam: "Saxenburgh" en verkocht het een jaar later aan de vrouw van de commissaris van de Koningin (Gijsbregt van Tienhoven), die het huis de naam "Nieuw Saxenburgh" gaf. Uiteindelijk werd het in 1930 eigendom van de Woodbrookers en werd het een conferentieoord.
Mogelijk is een woning in de buurt later ook Spes Bona genoemd, maar het hoeft helemaal niet in Aerdenhout te zijn. Spes Bona is een Latijnse uitdrukking en betekend Goede Hoop of Goede Verwachting.

19-11-2015, J.J. Hoefnagel: Misschien helpt dit op weg...

Haarlems Dagblad 1908
Aerdenhout

Voor rekening van den heer A. D. de Marez Oyens te Bloeinendaal, is door Jhr. Van Riemsdijk te Aerden- hout aangekocht de mooie villa Spes Bona, gelegen aan de noordzijde van de tramhalte Klein Bentveld te Aer- denhout vroeger in eigendom behoord hebbende aan wijlen Mr. J.B. Loman.

G 3220 Onbekend dorpsgezicht.

G 3226 Op de achterzijde: H. van Eeten.


02-11-2018, Theo B: Heerenveen? Deze foto heeft de zelfde sfeer en uitvoering als g 3267.

09-12-2015, Ingrid Evers: Er was een H. van Eeten burgemeester in Ameide en Tienhoven. Misschien zijn ambtswoning? Vond de dood bij een vliegtuigongeluk in Salzburg in 1924.

G 3239 Villa in bosrijke omgeving

 

G 3241 Opvallend driehoekraampje

G 3243 Groningse boerderij

G 3258 K. van Loo

Inzender: foto waar achterop vermeld staat dat dit Schoonoord moet zijn. Echter bij de “kenners” is dit niet bekend als Schoonoord, ook de naam van Loo, is daar onbekend.

21-12-2015, Ingrid Evers: Er bestaat in Nederland een Stichting Loo-archief, die nogal actief is met het vastleggen van familiegegevens. Ze houden zich bezig met tal van familietakken, en beperken zich niet tot één familienaam. Dus niet alleens Loo, Van Loo of Van de Loo, maar ook Van der Loo en eventuele andere naamsvormen. Misschien dat men daar nadere gegevens heeft?

21-12-2015, E. Petter: Schoenmaker B. Van Loo had ik gevonden in de telefoongids 1950 met als adres Vaart ZZ 69, dat hoeft niet hetzelfde adres te zijn dat K. Van Loo had. Ik heb de historische vereniging Nieuw-Amsterdam een mail gestuurd.

21-12-2015, Jacco Pranger: Als reactie op kaart G3258 stuur ik je een foto van het pand in Nieuw-Amsterdam, kan zijn dat het na verbouwing met een verdieping er zo uit zag. Het is ook een van Loo, kan zijn een zoon of ander familie lid.

17-12-2015, E. Petter: Kars van Loo was als schoenmaker gevestigd in Nieuw-Amsterdam, dat is gemeente Emmen. Bij het streetviewen daar kwam ik uit op Vaart Zuidzijde 15 (paars geverfd pand). Het komt in hoofdvorm overeen, de positie van het dakraam klopt en de ventilatieopening links onderaan klopt. Maar ik geef toe dat het bewijs niet erg sterk is...

17-12-2015, E. Petter: Een schoenmaker Kars van Loo is te vinden op www.alledrenten.nl. Wonende te Emmen of Schoonebeek begin 20e eeuw. Misschien verwarring Schoonoord-Schoonebeek?

 

G 3279 Naam slecht leesbaar


13-01-2016, Leo R: Het lijkt me dat er 'Tolsum' staat. In dit buurtschap in Friesland werd in 1914 het 'schrijfplankje van Tolsum' gevonden, misschien wel het oudste stuk schrift in Nederland. In Tolsum zelf is dit zp zeker niet.
De woning van een liefhebber van literatuur, de oudheid, Romeinen? In het Noorden van het land?

G 3284 Bennekom?

Afz: Betsy van Beek Dassenhopes ??? Bennekom.

G 3285 Garage in het noorden des lands

Kenteken van de motor is 0337. Fotograaf: Joël de Lange, Prinsenstraat 18 in Groningen.

04-03-2018, Hans Klomp: In Smilde zitten en zaten meerdere garage-bedrijven aan de Veenhoopsweg.
Maar hier is zo te zien zeer veel veranderd.

29-03-2016, A. Koops: Het kenteken op de motor is D-337, dit kenteken is op 05-08-1913
afgegeven aan Cornelius Hendrik de Jonge uit Smilde, zie: http://drentsarchief.nl/onderzoeken/kentekens/indeling/detail/form/kentekens?q_kenteken=D337

G 3289 Boerderij in noorden des lands

G 3298 Gestempeld in Alkmaar en Stompetoren

G 3301 Verzonden vanuit Amersfoort


15-08-2018, Jeannet de Swijger: De kaart is verzonden naar Jan Fortuyn Droogleever zoon van Willem Jacobus Fortuyn Droogleever en van Agatha Barendina Rijkee.
Jan is geboren in Amersfoort op 19-3-1911 en zijn vader was notaris. In het Amersfoortse dagblad staat dat ze in 1915 zijn verhuisd naar Utrecht. Ze hebben gewoond op de Paulus Buyslaan 12 te Amersfoort. Ik ben er nog niet achter wie nu tante en oom Ge is. Kan een Fortuyn zijn maar ook een Rijkee. We blijven zoeken.

G 3308 Stempel van Fotograaf Kramer, Groningen

G 3310 Onbekend gebouw

G 3315 Utrecht of omgeving?

G 3318 Optocht van de "Arbeiders Jeugd Centrale"


10-03-2016, Peter Smaardijk: Rotterdam kan ook. De volgende beschrijving (let op de "Rode Valken"-versiering van de paarden en de vlaggendragers en muzikanten achter de wagen) past goed:
De A.J.C. vergeten we echter niet, wie zou h a a r over 't hoofd kunnen zien? Als laatste en .... fleurigste groep marcheert zij uit de Heuvellaan. Voorop de kleinsten, jongsten: "Wij zijn de roode valken, wij zijn de arbeidsjeugd!" Wat doet di eendere rood-blauwe uniform het goed! De A.J.C.-ers van Vrijenban hebben een heel mooien praalwagen gemaakt: "Wij voeren mee de zoete vruchten van den ouden bitteren strijd." De B-leden met hun vlaggen, hun viool- en mandolinemuziek, hun pittigen rhytmischen zang, sluiten den stoet....

Voorwaarts, 2 mei 1929, blz. 2, over de 1-mei-viering in Rotterdam.

08-03-2016, Peter Smaardijk: Ik wil niemand op het verkeerde been zetten, maar ook bij een optocht van de AJC in Amsterdam in 1929 werd die leus gevoerd... Blijkbaar toch een bekende kreet in socialistische kringen (uit een lied misschien?). Dus dit kan in feite overal zijn...

08-03-2016, Peter Smaardijk: Leeuwarden? Zie http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010744354:mpeg21:a0032

Serie 6   G 3324 tm G 3723

Serie 5   G 3001 tm G 3318