Op deze pagina vindt u schilderijen en tekeningen van dorps- en stadsgezichten waarvan we naar de lokatie op zoek zijn. Mocht u zelf ook een schilderij hebben waarvan u niet weet waar het is dan kunt u mij een scan sturen met daarbij een omschrijving en evt. de naam van de schilder en datering indien bekend.

Het zal lang niet altijd gemakkelijk zijn om de lokatie te vinden ook doordat sommige voorstellingen niet bestaan maar uit de fantasie van de schilder zijn ontstaan maar ieder schilderij waarvan wel de lokatie wordt gevonden is er toch weer een.

Graag wil ik ook even benadrukken dat deze site niet bedoeld is voor discussies over de eventuele echtheid en waarde van een schilderij of tekening. Het gaat puur om de lokatie.

=================================================================================================================================

S 003 Gradus ten Pas

Gradus ten Pas was een schilder die leefde van 1833 tot 1899. Gradus heeft heel veel schilderijen van Apeldoorn en omgeving gemaakt maar ook rond Lochem waar hij geboren en getogen is.

19-07-2009, Hetty de Vos: Prachtig idyllisch plekje ergens op de Veluwe maar helemaal rechts onder het loof van de meest rechtse berk staat een fabrieksschoorsteen te roken! Past ook wel bij Gradus ten Pas om steeds naar de uitingen van de “moderne tijd” te kijken. Hij legde o.a. papierfabriek van Gelder, de Apeldoornse gasfabriek en melkfabriek Mariëndaal vast.Kan dus nog steeds omgeving Apeldoorn of Lochem zijn maar dan wel in de buurt van zo’n schoorsteen.
Onder de link nog meer werk van deze schilder: http://stamboom.roelinda.nl/schilderijen.htm

 

S 008 Signatuur onleesbaar


24-07-2011, Mary Waterschoot: Ik denk dat schilderij S008 mogelijk de kerk van Breugel is aan de Dommel

08-11-2010, Dick Zweers: Doet me sterk denken aan de toren van Buurmalsen die vroeger vierkante houten wijzerplaten had. Zie bijlage. De entourage klopt niet.

24-02-2010, M. Kennis: Schilderij doet me denken aan kerkje op De Brink in Schalkwijk (prov. Utrecht), nu gemeente Houten. Water stroomt er nog voor, huizen op de voorgrond inmiddels gewijzigd.

S 009 H.C. Mijn ??

Een foto van een olieverf uit de 19e eeuw, de signatuur is H.C. Mijn ??? nov 87.

S 010 gesigneerd "P. Brand 1956

Mogelijk Zuid-Holland !!

01-03-2015, Leo R:
Ik waardeer het dat mensen meedenken, maar ik zie de overeenkomsten met de Dirklandse sas helemaal niet. Er staat daar een totaal ander gebouw, en hoe moeten we het verkeersbord en de stolpboerderij(?) op de achtergrond plaatsen? Ik ben zelf de inzender van het plaatje, en de aanname dat dit Zuid-Holland zou moeten zijn is gebaseerd op het feit dat dit schilderij afkomstig is van een kantoor van die provincie. Maar ik heb eerder het idee dat dit Noord-Holland is, vanwege die stolp.

27-02-2015, Ingrid Evers:
Zou Nelke het niet bij het rechte end kunnen hebben? Dirklandse Sas?
https://www.google.nl/search?

14-03-2011, Nelke: schilderij S 010, P Brand 1956 is waarschijndelijk Dirkslande sas in Dirksland

S 011 Lochem of Laren ??

Schilderij van G. Ten Pas uit 1883. In 1883 woonde Gradus in Lochem en er zijn veel schilderijen van hem bekend uit Lochem en Laren. Op dit schilderij is een smederij en een kerk of kapel zichtbaar.

S 014 Schilderij van Frans Hoos

Schilderij van Frans Hoos. Als Hagenees zal hij misschien vooral in zijn omgeving gewerkt hebben. Een kennis van ons meent er Voorschoten in te zien, een ander echter vermoedt dat het Kortenhoef voorstelt.

08-11-2010, Dick Zweers: Doet me sterk aan Vreeland denken.

S 024 Boerderij met op de achtergrond een kerk

Een olieverf op doek van Pieter Naastepad, die veel in Noord-Holland/West-Friesland heeft geschilderd.

 

S 034 Schilderij van Willem Koekoek


23-10-2014, Hans de Haas: Naar mijn bescheiden mening is het schilderij een eigen impressie van de Kranestraat in Den Haag met de achterzijde van de Nieuwe Kerk n het Spui. Bekijk foto 882935 in de beeldbank van het HGA en oordeel zelf.

04-08-2012, Rien Roodzant: Hierbij een stukje over Willem Koekkoek, zoals te lezen valt bekommerde hij zich niet te veel om de topografische juistheid!
Willem Koekkoek was een leerling van zijn vader, de bekende marine schilder Hermanus koekkoek. Hij werd opgevoed in Amsterdamen werkte verder in Utrecht, Den Haag en Amstelveen. In 1888 ging hij met zijn broer Hermanus Jr. naar Londen.
Willem Koekkoek wordt algemeen beschouwd als een van de meest getalenteerde schilders van stadsgezichten. Als een echte vertegenwoordiger van de Hollandse romantiek, beklemtoonde hij het pitoresque karakter van de Hollandse steden.
Hij schilderde bijna altijd Hollandse steden zoals Amsterdam, Hoorn of Enkhuizen, maar bekommerde zicht niet teveel om de topografische juistheid., aldus bedacht hij soms zelf gebouwen en composities. Dit gebruik wordt aangegeven met het woord: Cappricio. Zijn grote voorbeeld was de schilder Cornelis Springer.

04-08-2012, Mirjam Hoekstra: kerktoren Nicolaaskerk IJsselstein. op de achtergrond volgens mij het kasteel van IJsselstein. maar daar kan ik naast zitten...

S 036 Pentekening Zevenhuizen.

Een pentekening van Alphons Stengelin met als opschrift "environs de Zevenhuizen" ca. 1880. De vraag is: welk Zevenhuizen is het ??

04-08-2016, Peter Smaardijk: Ik krijg het vermoeden dat we hier de oorspronkelijke standplaats zien van het in molenkringen welbekende Dekkermolentje (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dekkermolen) op zijn oorspronkelijke standplaats bij molenmaker Dekkers werkplaats in Hazerswoude-Dorp. Zie o.a.http://www.molendatabase.org/ (nummer 1965), http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl en http://www.allemolens.nl/ (Ten Bruggencatenummer 00949). Het is zo alsof we een bovenkruier zien, maar met een zeer slanke romp. Dat zou kunnen wijzen op een niet geheel waarheidsgetrouwe weergave van een klein wipmolentje. Zie ook de wipstok en vangtouw, waar rechts van nog een rechte lijn naar beneden loopt; dat zouden de hangbomen kunnen zijn (een typisch onderdeel van een wipmolen). Ook de vrij forse windborden zouden kunnen wijzen op het aangebrachte Dekkerprofiel. Maar zekerheid heb ik niet. Wel is het zo dat Stengelin deze molen gezien kan hebben tijdens zijn verblijf in Nederland (hij woonde een flinke tijd in Katwijk).

27-03-2015, J.J. Hoefnagel: Zevenhuizen is volgens Wikipedia ook een buurtschap in de gemeente Moerdijk (Noord-Brabant), en Moerdijk is nog geen 20 km van Dordrecht. Wellicht is deze Zevenhuizen een optie?

12-06-2014, Frank van den Hoven: Ik heb het zeer uitvoerige aardrijkskundige woordenboek van Pott uit 1913 geraadpleegd en daarin staan ca. 15 Zevenhuizen's, maar niks in de buurt van Dordrecht. In ZH naast het bekende dorp alleen een buurtschap Zevenhuizen bij Oud Ade en Rijpwetering.

22-10-2012, Jan Lemmens: Gegevens over Stengelin:
http://www.rkd.nl/rkddb/(S(iimcn200gvjciqwyuvgsj5w0))/detail.aspx
http://www.encyclopediedrenthe.nl/Stengelin,%20Alphonse

22-10-2012, Peter Smaardijk: er staat in het Frans dat Stengelin eerst woonde in een oude molen in de buurt van Zevenhuizen, en daarna in Dordrecht. Ik ben mij ook niet bewust van een Zevenhuizen bij Dordrecht... Het afgebeelde molentje is een lattenzagertje, en ik heb geen molen van dit type (kleine bovenkruier op schuur) kunnen vinden bij Zevenhuizen (ZH), noch bij Zevenhuizen (Gn)...

22-10-2012, Jan Lemmens: Zevenhuizen bij Dordrecht. http://collections.bm-lyon.fr/PER00318566/PAGE3_PDF
(Zie tekst rechtsonder)

S 037 Schilderij van C. Dijkman ca. 1910-1920


01-01-2013, Martin Snuverink: Christoffel Hendrik Dijkman woonde van 1910 tot 1925 in Den Haag. Signeringen met C. Dijkman dateren uit die periode. Daarna ging hij naar Maastricht en signeerde met Henk Dijkman, H. Dijkman of gewoon Dijkman en schilderde in de wijde omgeving van Maastricht. Zijn totale oeuvre omvat ten minste 1213 werken.
Dit schilderij is dus uit zijn Haagse periode. Hij schilderde deels topografische stadsgezichten, maar ook veel fantasiewerken. Dit schilderij staat niet in de catalogus van 1213 werken (zie http://oeuvre.christoffeldijkman.nl/) en is ongetwijfeld een fantasiewerk. Soms bevatten fantasiewerken herkenbare landschaps- of gebouwelementen, maar daarmee wordt het werk niet topografisch.
Als ik zelf probeer zulke elementen te herkennen, denk ik eveneens aan Den Haag, maar niet de Bierkade. Alleen de vier lantaarns lijken erop.
De knullig geschilderde huizen links suggereren een helling die mij doet denken aan de Lange Vijverberg.
Steigers als in het midden van het schilderij zijn er nooit geweest in Den Haag, maar wel in Rotterdam (Nieuwehaven).
De huizen rechts (hoek) kan ik me in Den Haag goed voorstellen.

01-01-2013, Rien Roodzant: Ik denk dat dit de Bierkade is in den Haag met de oude Wagenbrug.

S 038 Schilderij van Frans Langeveld

De geboren Amsterdammer Frans Langeveld studeerde scheikunde voordat hij zich geheel toelegde op het schilderen. Hij volgde lessen aan de Rijksnormaalschool in de hoofdstad, was daarna leerling van G.W. Dijsselhof. Aanvankelijk schilderde hij landschappen, veel Amsterdamse stadsgezichten en interieurs. Zijn werk is stevig, robuust en wat ruig van structuur. Zwoegende mensen, actie, beweging en het epische in de natuur trokken hem aan. Vanaf 1903 kwam hij regelmatig in Laren waar hij zich vestigde en waar hij boereninterieurs met figuren schilderde. Daarbij was hij meer realist dan zijn collega's.

S 041 19e Eeuws Schilderij

S 042 Aquarel uit 1927 van Godin

Voorletter niet goed leesbaar. De aquarel is bij een kunsthandel in Breda ingelijst en mogelijk verkocht.

S 043 Dordrecht ?? 17e eeuws schilderijtje.

Volgens schilderijen kennen zou het Dordrecht.

S 044 1 Mei 1840 Houtzaagmolen

Geschilderd in 1840 door Johnna Hendrica Francisca Jansen geb Den Haag 03-01-1778 en overleden Den Haag 13-05-1843. Zij heeft voor 1838 een tijd in Zutphen gewoond, maar veelal in Den Haag en omgeving geschilderd.

05-05-2017, Ingrid Evers: Op de vlag staan mogelijk de woorden 'zeist 1840'. Klopt 'Zeist'? En is dat dan relevant voor de locatie?

01-04-2014, Jan Spoolder: Dit zou de houtzaagmolen (paltrokmolen) De Otter aan de Kostverlorenvaart in (bij) Amsterdam kunnen zijn. Tot 1890 stonden hier meerdere paltrokhoutzaagmolens. De toren links op de achtergrond is dan die van de Westerkerk. Hoewel de toren ook wel wat weg heeft van de Zutphense Wijnhuistoren stonden er bij Zutphen, voor zover ik weet, nooit paltrokmolens. Het is ook maar de vraag hoe topografisch juist de afbeelding is.
http://www.studiokoning.nl/Foto_16/Molen_De_Otter.htm

 

S 045 Oud Straatje

Een pastel van de hand van de Haagse/Leidse kunstschilder Leendert van der Vlist 1894-1962 met als titel Oud straatje.

27-03-2018, Wim van der Valk: Voor 80% zeker dat het schilderij nummer S045 van de schilder Leendert van der Vlist met als titel "Oud Straatje" de Middelweg in Leiden is. Herkenbaar aan het muurtje op de pastel, omdat dit zich nog steeds op de zelfde locatie bevind.

S 047 Havengezicht


09-02-2016, Martin Snuverink: Tussen de 3e en de 4e mast van links zien we volgens mij de kerktoren van de Maria Magdalenakerk aan de Spaarndammerstraat in Amsterdam. Deze kerk van Pierre Cuypers werd gewijd in 1891 en gesloopt in 1968. Zie http://www.inoudeansichten.nl/zoekplaatjes/showthread.php?
en https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zijaanzicht_-_Amsterdam_-_20013838_-_RCE.jpg.

S 049 Schilderij van Mathijs Jaspers ca. 1900

Hij maakte dit door hem gesigneerde riviergezicht vermoedelijk ergens in de omgeving van zijn geboortestad Gouda.

 

S 052 Steendruk met stadspoort


05-05-2017, Ingrid Evers: Is het mogelijk een scherpe detailscan te krijgen van de handtekening rechtsonder?

S 055 Geschilderd door F. Meier


04-04-2018, Colin Bruens: Bij dit schilderij (S 055 Geschilderd door F. Meier) moest ik eigenlijk gelijk denken aan de haven van Harlingen. Klopt ook beter met de klokkentoren en huizen op de voorgrond. Helaas kon ik op google maps nog even geen goede vergelijkingspositie vinden.

01-11-2015, Wijnand Bloemink: Ik bedacht later nog een argument waaruit blijkt dat Meier het niet zo nauw nam met de werkelijkheid. In de kerktoren van Meppel zitten de wijzerplaten in de ballustrade van de eerste torengeleding. Meier schildert één wijzerplaats tegen het muurwerk van de tweede geleding. Dat betekent dat je bij zijn geschilderde kerktoren in de directe omgeving van de kerk niet kunt zien hoe laat het is, omdat de wijzerplaats zowel terugligt als schuil gaat achter de ballustrade. Dat kan zo nooit hebben bestaan. Nu het grachtje nog, als dat tenminste niet aan de fantasie van de schilder is ontsproten.

01-11-2015, Wijnand Bloemink: Gezien het opvallende silhouet van de kerktoren vermoed ik dat de schilder een poging heeft gedaan Meppel te schilderen, hoewel de details niet kloppen. Maar waar we dan het water met de ophaalbrug moeten situeren is mij nog niet helemaal duidelijk. Ik ben niet zo'n Meppel-kenner en ik vermoed dat er de afgelopen eeuw nogal wat grachtjes zijn gedempt.

S 056 Stadskade met afgemeerde schepen

Geschilderd door Willem Koekoek.

09-10-2016, Rob Wagenaar: S056 Stadskade met afgemeerde schepen. De schilder Willem Koekkoek heeft hierals rechtgeaard romanticus waarschijnlijk Haarlem en de Spaarne als uigangspunt genomen op het punt aan de Spaarne tegenover het Oude Waaggebouw en Damstraat. Het roomwitte gebouw is een zeer vrije variant op het Waaggebouw maar met boogpoort en twee ramen op de begane grond, de dakkapel en de dakversiering toch wel terug te leiden. Links achter ligt het schip van St. Bavo en de toren van de St. Bavo . De Spaarne heeft hij verlegd de Damstraat in. Zie ook http://photomuseum.nl/stad-en-land/e-h/ onder Haarlem en Waaggebouw

S 057 (T) Schilderij van S. Tarwé

S 058 Tekening uit 1884

Deze tekening is in Wieringerwerf opgedoken.

S 059 Schilderij van Nicolaas Riegen 1827-1889

Op de achterzijde: "Ransdorp".

10-04-2016, Rien Roodzant: Ik denk niet dat dit Ransdorp is. Ransdorp heeft o.a. een kerktoren zonder spits. Waarschijnlijk Nieuwendam.

S 060 Tekening van een jaren '20 pand

 

S 061(T) Dorpskerk

S 062 Reigershof van architecten Smits en Fels

Rob Fels: “Reigershof” ongeveer uit 1906, op de z/w foto is links onderin de handtekening van Smits en Fels te zien
Het kleurenplaatje is een originele aquarel die ik in de map van Henk Fels vond, echter ongesigneerd!
Het is niet duidelijk of dit huis ooit is gerealiseerd, maar……..wie weet.

28-09-2016, Theo van Gijlswijk: In de advertentie over de brand in Hierden wordt vermeldt dat het rieten dak vlam vatte. Op de tekening van het ZP is er geen rieten dak, maar zou later kunnen zijn aangebrachr.

Ook gevonden een villa Reigershof in Zeist.
advertentie 1935 bewoner D. Smeenk:
http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?

advertentie 1951 bewoner of verhuurder Van Kempen:
http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?

27-09-2016, Theo van Gijlswijk: In de Veluwse bladen van 17 januari 1942 staat een bericht dat de villa Reigershof te Hierden van de jkv Reigersberg Versluys is afgebrand.
http://snv.courant.nu/issue/OV/1942-01-17/edition/0/page/2?query=reigershof%20brand
In het telefoonboek staat zij in 1939, maar ook nog in 1952 genoemd met toevoeging De Reigershof, zonder verdere adresvermelding.

S 064 Kerkinterieur van A. Waldorp

Olieverfschilderij op paneel, gedateerd 1853, gesigneerd A. Waldorp. Achterop zit een kaartje: Kerk Purmerend. Maar beelden van kerkinterieurs uit Purmerend stroken niet met de afbeelding.

S 067 Stadsgezichten

Twee gouaches van de snelschilder Terhell, die door heel Nederland zijn dorpsgezichten en molens aan de vaart aan de man bracht. Inzender dacht altijd dat hij uit zijn fantasie putte, maar deze twee geven toch dezelfde plek uit verschillende hoeken weer.

13-01-2018, Kees van Eersel:
De kerk op stadsgezicht S067 lijkt me nog het meest op de Grote kerk van Maassluis, iets 'ingedikt', ook vanwege het (vierings)torentje, Het water ligt in Maassluis op een andere plaats, maar dat kan vanwege de compositie zijn.

12-08-2017, Jan Lemmens:
De kerktoren lijkt sterk op de Oude Kerk van Zoetermeer. http://www.reliwiki.nl/index.php/Zoetermeer,_Dorpsstraat_59_-_Oude_Kerk

S 075 Schilderij van Hendricus Winter

Joost Baars: Het schilderij is gemaakt door mijn grootvader Henricus (Harrie) Winter. Hij leefde van 1901 tot 1955 en was kunstschilder. Hij woonde in Den Haag, maar hij trok er vaak op uit om buiten te schilderen, op vele plekken in het land, en ook wel in het buitenland. Het zou dus overal kunnen zijn, maar het lijkt me waarschijnlijker dat het om Nederland gaat dan om ergens in Italië en Canada, waar hij ook geschilderd heeft.